Noedels wokken is enorm populair. En dat is niet voor niets! Het is snel, mager, makkelijk en supergezond door het gebruik van verse, pure ingrediënten. Door de korte woktijd verliezen de verse groenten bovendien bijna geen voedingsstoffen. Alleen maar voordelen! Toch…?
Niet helemaal. Natuurlijk, van bovenstaande kenmerken is geen woord gelogen. Maar wat eet je vaak bij jouw wokgerecht? Noedels. Koolhydraatrijke, calorierijke, voedingsstofarme noedels. Hoe maak je dit nu gezonder? Bij brood kies je gewoon voor volkorenbrood, bij pasta voor volkorenpasta, bij rijst voor zilvervliesrijst en de doodgewone Hollandse aardappel kun je zo nu en dan vervangen door de zoete aardappel, maar hoe zit dat nu met noedels? Wij onderzochten welke verschillende soorten er op de markt zijn en welke het gezondst is.
Mie
Mie is een Chinese noedel die vooral voor bami gebruikt wordt. De ingrediënten zijn tarwebloem, durum en tarwegriesmeel.
Voedingswaarden per 100 gram:
kCal: 360
eiwit: 12 gram
koolhydraten: 74 gram
vet: 1,5 gram
voedingsvezels: 2,6 gram
Voordeel van deze noedels is dat er geen kunstmatige hulpstoffen in zijn verwerkt. Het nadeel is in mijn ogen dat er maar weinig nuttige voedingsstoffen in zitten. Op zich een prima koolhydraatbron, maar ik kies altijd liever voor een variant met wat meer vezels.
Mihoen
Mihoen wordt gemaakt van rijstmeel, zonder verdere toevoegingen.
Voedingswaarden per 100 gram:
kCal: 370
eiwit: 7 gram
koolhydraten: 83 gram
vet: 0,8 gram
voedingsvezels: 0 gram
Hoewel deze noedelsoort magerder is dan mie, zitten er ook een stuk minder eiwitten in. Mihoen bevat zelfs meer koolhydraten en helemaal geen vezels. Niet iets waar ik voor zou kiezen!
Eiernoedels
Welke noedels zijn het beste
Eiernoedels (of eiermie) worden gemaakt van tarwebloem, ei en in sommige gevallen zout. Door de toevoeging van ei zijn ze vaak wat geler van kleur dan de overige soorten.
Voedingswaarden per 100 gram:
kCal: 360
eiwit: 15 gram
koolhydraten: 71 gram
vet: 1 gram
voedingsvezels: 2,5 gram
Het eerste dat mij opvalt is dat deze soort de meeste eiwitten bevat. Ze bevatten iets minder koolhydraten, maar wel dezelfde hoeveelheid vezels als gewone mie. Tot nu toe scoren de eiernoedels het beste!
Udon noedels
Welke noedels zijn het beste
Udon noedels zijn vrij zachte noedels van tarwebloem, water, zout en in sommige gevallen aardappelzetmeel. Oorspronkelijk werden ze van volkorenmeel gemaakt, maar helaas kan ik in de Nederlandse supermarkten maar weinig varianten vinden die hieraan voldoen.
Voedingswaarden per 100 gram:
kCal: 349
eiwit: 12 gram
koolhydraten: 73 gram
vet: 1 gram
voedingsvezels: 2 gram
De voedingswaarden van deze noedels verschillen nauwelijks van de verhoudingen van gewone mie. Er zitten iets minder vezels en vetten in, maar dat verschil is nihil. Ook hiervoor geldt dus dat het een prima koolhydraatbron is zonder kunstmatige toevoegingen, maar mijn voorkeur zou toch uitgaan naar een vezelrijker alternatief.
Kelp noedels
Goed, we hebben nu noedels getest die gemaakt worden van tarwe en rijst. Maar er is nóg een ingrediënt om noedels van te maken, namelijk zeewier. Wat? Ja. Zeewier. Kelp noedels zijn zoals de naam doet vermoeden gemaakt van kelp, een zeealgensoort.
Voedingswaarden per 100 gram:
kCal: 11
eiwit: 0 gram
koolhydraten: 1 gram
vet: 0 gram
voedingsvezels: 1 gram
Het grootste voordeel van deze noedel is dat ze bijna geen calorieën en nagenoeg geen koolhydraten bevatten. Een heel goed alternatief dus als je om welke reden dan ook je calorie-inname laag wilt houden. Ook hier zijn geen kunstmatige hulpstoffen gebruikt.
Soba noedels
Soba noedels worden gemaakt van boekweit. Soms in combinatie met tarwemeel. Daarom verschillende voedingswaarden per variant, houd hier rekening mee als je ze koopt. Onderstaande voedingswaarden zijn gebaseerd op Soba noedels met 100% boekweitmeel.
Voedingswaarden per 100 gram:
kCal: 353
eiwit: 13 gram
koolhydraten: 72 gram
vet: 3 gram
voedingsvezels: 5,9 gram
Deze noedels bevatten iets minder eiwitten en iets meer vetten dan eiermie, maar tot nu toe de meeste vezels. Een prima alternatief voor gewone mie!
Smart pasta
Smart Pasta is de perfecte vervanger voor je ‘gewone’ portie pasta. Wil je afvallen en vind je het lastig om je koolhydraatinname en calorie-inname te minderen? Onze Smart Pasta biedt de oplossing. Van spaghetti en noodels tot rijst en lasagna. Deze glutenvrije pasta is perfect te combineren met bijvoorbeeld kip of verse groenten voor een smakelijk resultaat.
Welke noedels zijn het beste?
Noedels wokken is enorm populair. En dat is niet voor niets! Het is snel, mager, makkelijk en supergezond door het gebruik van verse, pure ingrediënten. Door de korte woktijd verliezen de verse groenten bovendien bijna geen voedingsstoffen. Alleen maar voordelen! Toch…?
Niet helemaal. Natuurlijk, van bovenstaande kenmerken is geen woord gelogen. Maar wat eet je vaak bij jouw wokgerecht? Noedels. Koolhydraatrijke, calorierijke, voedingsstofarme noedels. Hoe maak je dit nu gezonder? Bij brood kies je gewoon voor volkorenbrood, bij pasta voor volkorenpasta, bij rijst voor zilvervliesrijst en de doodgewone Hollandse aardappel kun je zo nu en dan vervangen door de zoete aardappel, maar hoe zit dat nu met noedels? Wij onderzochten welke verschillende soorten er op de markt zijn en welke het gezondst is.
Mie
Mie is een Chinese noedel die vooral voor bami gebruikt wordt. De ingrediënten zijn tarwebloem, durum en tarwegriesmeel.
Voedingswaarden per 100 gram:
Voordeel van deze noedels is dat er geen kunstmatige hulpstoffen in zijn verwerkt. Het nadeel is in mijn ogen dat er maar weinig nuttige voedingsstoffen in zitten. Op zich een prima koolhydraatbron, maar ik kies altijd liever voor een variant met wat meer vezels.
Mihoen
Mihoen wordt gemaakt van rijstmeel, zonder verdere toevoegingen.
Voedingswaarden per 100 gram:
Hoewel deze noedelsoort magerder is dan mie, zitten er ook een stuk minder eiwitten in. Mihoen bevat zelfs meer koolhydraten en helemaal geen vezels. Niet iets waar ik voor zou kiezen!
Eiernoedels
Eiernoedels (of eiermie) worden gemaakt van tarwebloem, ei en in sommige gevallen zout. Door de toevoeging van ei zijn ze vaak wat geler van kleur dan de overige soorten.
Voedingswaarden per 100 gram:
Het eerste dat mij opvalt is dat deze soort de meeste eiwitten bevat. Ze bevatten iets minder koolhydraten, maar wel dezelfde hoeveelheid vezels als gewone mie. Tot nu toe scoren de eiernoedels het beste!
Udon noedels
Udon noedels zijn vrij zachte noedels van tarwebloem, water, zout en in sommige gevallen aardappelzetmeel. Oorspronkelijk werden ze van volkorenmeel gemaakt, maar helaas kan ik in de Nederlandse supermarkten maar weinig varianten vinden die hieraan voldoen.
Voedingswaarden per 100 gram:
De voedingswaarden van deze noedels verschillen nauwelijks van de verhoudingen van gewone mie. Er zitten iets minder vezels en vetten in, maar dat verschil is nihil. Ook hiervoor geldt dus dat het een prima koolhydraatbron is zonder kunstmatige toevoegingen, maar mijn voorkeur zou toch uitgaan naar een vezelrijker alternatief.
Kelp noedels
Goed, we hebben nu noedels getest die gemaakt worden van tarwe en rijst. Maar er is nóg een ingrediënt om noedels van te maken, namelijk zeewier. Wat? Ja. Zeewier. Kelp noedels zijn zoals de naam doet vermoeden gemaakt van kelp, een zeealgensoort.
Voedingswaarden per 100 gram:
Het grootste voordeel van deze noedel is dat ze bijna geen calorieën en nagenoeg geen koolhydraten bevatten. Een heel goed alternatief dus als je om welke reden dan ook je calorie-inname laag wilt houden. Ook hier zijn geen kunstmatige hulpstoffen gebruikt.
Soba noedels
Soba noedels worden gemaakt van boekweit. Soms in combinatie met tarwemeel. Daarom verschillende voedingswaarden per variant, houd hier rekening mee als je ze koopt. Onderstaande voedingswaarden zijn gebaseerd op Soba noedels met 100% boekweitmeel.
Voedingswaarden per 100 gram:
Deze noedels bevatten iets minder eiwitten en iets meer vetten dan eiermie, maar tot nu toe de meeste vezels. Een prima alternatief voor gewone mie!
Smart pasta
Smart Pasta is de perfecte vervanger voor je ‘gewone’ portie pasta. Wil je afvallen en vind je het lastig om je koolhydraatinname en calorie-inname te minderen? Onze Smart Pasta biedt de oplossing. Van spaghetti en noodels tot rijst en lasagna. Deze glutenvrije pasta is perfect te combineren met bijvoorbeeld kip of verse groenten voor een smakelijk resultaat.
Eetschema’s op maat
Wil jij ook afvallen, vet verbranden, fit worden of spieren opbouwen? probeer dan nu onze eetschema’s op maat! LEES VERDER >>
Dit vind je misschien ook interessant
Recente berichten
Brownies recept: Gezond en Eiwitrijk
31 augustus 2024Avocado smoothie met banaan
28 augustus 2024kip kerrie met rijst
27 augustus 2024Recept risotto met champignons
26 augustus 2024Zoeken
Blog Categorieën